Met ons traineeprogramma leiden we recent afgestudeerde talenten op tot de nieuwe generatie fondsenwervers en relatiemanagers. De trainees hebben een passie voor cultuur, maatschappij of internationale samenwerking en willen in hun werk een bijdrage leveren aan projecten met impact.

Jona Molla

Management trainee bij Solentra

Ik ben Jona, een 27-jarige Gentenaar die sinds een jaar officieel in Brussel woont. Mijn persoonlijk levensmotto is ‘If you can’t convince them, confuse them’. Wat ik hierin zie is dat ik mensen graag uitdaag om te reflecteren, door eerder vragen te stellen dan antwoorden te bieden. Het antwoord kan soms zelfs in het midden gelaten worden…

Als persoon focus ik mij sinds kinds af aan graag op intermenselijke connecties. De balans zoeken tussen wat mensen van elkaar onderscheidt en verbindt is iets dat ik van nature meedraag.

Mijn dubbele nationaliteit speelt hier ook en belangrijke rol in, aangezien ik graag schipper tussen nieuwe inzichten, culturen, tradities, en samenlevingen. Deze interesses sloten dan ook mooi aan bij mijn opleidingen Sociaal Werk en Gender en Diversiteit, waarbij ik continu werd uitgedaagd om bepaalde kaders te doorprikken en vanuit meerder perspectieven mij te kunnen bewegen.

Momenteel loop ik stage bij Solentra vzw, die psychische zorg en hulpverlening bieden aan mensen met een migratie-achtergrond. Ze zijn gespecialiseerd in trauma- en oorlogsbegeleiding bij zowel kinderen als volwassenen. Solentra gaat transcultureel te werk door een visie op gezondheid in brede zin en is daardoor ook uniek in haar veld. Mijn stage bij Solentra is mijn eerste ervaring met de behind the scenes werking van organisaties en NGO’s. Ik leer op korte tijd vanuit verschillende perspectieven hoe zo een organisatie draait en de veelzijdigheid daarin past dan ook bij mij. Ik wordt uitgedaagd om uit de comfort zone te stappen en – net zoals bij mijn opleidingen – creatief verder te denken dan bestaande kaders.

Verder hou ik ook enorm van de veelzijdigheid en de oneindige mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken binnen muziek, op reis te gaan en zowel maatschappij-kritische als oppervlakkige luchtige gesprekken te hebben met mijn vrienden en familie.

Linkedin

Julia van Dorssen

Management trainee bij SOS Kinderdorpen Nederland

Gestimuleerd door mijn internationale achtergrond, heb ik sinds jongs af aan een brede interesse gehad voor verschillende culturen en maatschappelijke vraagstukken. Ik merkte op dat ik niet mijn kop in het zand kon steken over kwesties gerelateerd aan klimaatverandering , onrechtvaardigheden en ongelijkheden in de wereld.

Gedurende mijn masteropleiding (Global Health) heb ik onderzoek gedaan in Tanzania over de gezondheid van vrouwen. Deze ervaring raakte me diep omdat ik wederom zag hoeveel pijn er in de wereld is. Daarnaast zag ik ook hoe moeilijk het voor mensen en ziekenhuizen was om de kosten te kunnen financieren. Vaak namen artsen de kosten voor hun eigen rekening om toch zorg te kunnen verlenen aan mensen die het het hardst nodig hebben. Deze ervaring versterkte mijn verlangen om me in te zetten voor een NGO voor het creëren van een gerechtvaardigder en eerlijker wereld (zowel voor mensen als voor Moeder Aarde).

Tijdens mijn traineeship heb ik de kans gekregen om bij SOS Kinderdorpen ervaring op te doen op het gebied van fondsenwerving en relatiebeheer. Ik heb geholpen bij het schrijven van projectvoorstellen, het aangaan van nieuwe partnerschappen met SOS Kinderdorpen en het analyseren van de resultaten van een nalatenschap enquête. Mijn traineeship bij SOS Kinderdorpen is een unieke ervaring omdat het voor net afgestudeerden niet gemakkelijk is om een positie bij een NGO te krijgen.

Linkedin

Sophie Bezemer

Management trainee bij SOS Kinderdorpen Nederland

Met meerdere maanden ervaring als solo backpacker in Azië en Latijns-Amerika en een master in de sociale wetenschappen, aangevuld met cursussen aan Stanford University en de Université de Genève, ben ik een bereisde professional met een passie voor nieuwe talen, keukens en culturen. Mijn streven naar avontuur en ontdekking, gecombineerd met mijn interesse in maatschappelijke betrokkenheid, heeft me geleid naar een carrière in de non-profitsector.

Na mijn ervaring als actief lid van het studententeam van het Rode Kruis en jongerenambassadeur bij Comensha, ben ik ervan overtuigd geraakt dat werken aan maatschappelijke kwesties essentieel is voor onze samenleving. Ik ben een gedreven en ambitieuze professional met een sterke werkethiek, en ik beschik over een vermogen om snel te leren en me aan te passen aan nieuwe situaties. Mijn sterke communicatieve vaardigheden en mijn effectieve netwerkvaardigheden dragen bij aan mijn vermogen om impact te maken.

Als Management Trainee bij Charistar heb ik bij SOS Kinderdorpen ervaring opgedaan in relatiemanagement, specifiek op het gebied van corporate partnerships en major donors. Ik ben momenteel Spaans aan het leren en ik hoop tegen volgend jaar vloeiend te zijn in de taal. Ik ben ervan overtuigd dat ik, met mijn vaardigheden en passie voor maatschappelijke betrokkenheid, een positieve bijdrage kan leveren aan het oplossen van complexe problemen in de non-profitsector.

Linkedin

William Janssens

Management trainee bij Greenpeace

Na een studie in rechten en economie, wist ik nog niet wat ik wat ik juist wou doen. Met de training van Charistar ben ik een stuk wijzer geworden. Je komt terecht in een groep mensen die allemaal dezelfde motivatie delen om dingen in beweging te zetten. Je leert er hoe je impact kan hebben voor een organisatie en je omgeving. Bovendien gaat een belangrijk deel van de training over je persoonlijke ontwikkeling — zowel op en naast de werkvloer.

Momenteel loop ik stage bij Greenpeace. Een organisatie die zich inzet voor een schonere en leefbaardere wereld. Een missie waar ik me volledig achter kan scharen. Ik draag mijn steentje bij aan die wereld in het High-Giving team. Zo houd ik me bezig met de legaten en teken ik mee de strategie voor majors donors uit.

 

Linkedin

Els Van Hauwermeiren

Management trainee bij Solentra vzw

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” – Pipi Langkous.

Onder het motto ‘je bent nooit te oud om te leren’ vond ik het na meer dan 20 jaar in de IT services gewerkt te hebben tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ging op zoek naar een meer zinvolle besteding van mijn tijd, waarbij ik een maatschappelijk en humanitair verschil kon maken.

Ik ben vertaler tolk (NL-ENG-SP) van opleiding en volgde onlangs ook een Postgraduaat ‘Duurzame ontwikkeling en internationale solidariteit’.

De opleiding bij Charistar was voor mij een logische volgende stap, aangezien ik constant nieuwe dingen wil leren en nieuwe uitdagingen aangaan. Verder ben ik heel geïnteresseerd in internationale en humanitaire samenwerking. Werken in een team, gebaseerd op vertrouwen, respect en gelijke kansen zijn waarden die heel belangrijk zijn voor mij.

Ik loop momenteel stage bij Solentra, een vzw in Brussel die psychische zorg en hulpverlening biedt aan mensen met een vluchtelingenachtergrond. Zowel kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en gezinnen kunnen terecht bij ons. Vaak gaat het om oorlogstrauma’s die om een zeer specifieke aanpak vragen. De werking van Solentra is uniek in zijn soort aangezien we werken vanuit een brede maatschappelijke context waarbij taal en culturele diversiteit cruciaal zijn.

Verder hou ik van reizen, lekker tafelen en wandelen in de mooie natuur.

Ik wil graag afsluiten met één van mijn favoriete quotes: “They did not know it was impossible so they did it. ” –  Mark Twain

Linkedin

Robbe Vanhoof

Voormalig management trainee bij Cultuurvuur/Vier het Leven.
Vanuit traineegroep 4 actief voor de alumni community van Charistar management trainees.

Ik ben een rustig en positief ingesteld persoon die zich graag inzet voor en met anderen. Ik geniet dan ook van sociaal contact en (het creëren van) verbondenheid. Ik vind het leuk om mensen “echt” te leren kennen en bouw graag langdurige relaties op. Verder heb ik ook een grote passie voor andere culturen en gewoontes. Ik ga dan ook graag op reis en liefst voor een lange periode zodat ik ook weer de cultuur en mensen van daar “echt” kan leren kennen.

Momenteel doe ik een traineeship bij Charistar en loop ik stage bij Cultuurvuur vzw/Vier het Leven. Het traineeship bij Charistar is leuk en tegelijkertijd interessant omdat we, in een familiaire sfeer, uitgedaagd worden om dieper en anders na te denken. Daarbij komend is het project van Vier het Leven oprecht fantastisch. Het is een uniek en origineel concept met een zeer mooie maatschappelijke meerwaarde. Ik hoop bij te dragen tot een nog groter draagvlak van Vier het Leven in de maatschappij. Zodat het concept zich kan verspreiden en mensen over heel Vlaanderen betrokken geraken en kunnen genieten van dit geweldig project.

 

Linkedin

Eline Gijsbers

Voormalig management trainee en nu medewerker Corporate Development bij het KIK-IRPA.

Toen ik aan de Universiteit Antwerpen mijn master in de conservatie en restauratie van papier en visuele media behaalde was ik klaar voor een nieuwe ervaring. Kunst is altijd al mijn passie geweest, maar ook een project uitwerken van A tot Z heeft mijn interesse. Hierdoor was een traineeship bij Charistar België de ideale uitdaging.

Tijdens mijn traineeship heb ik de kans gekregen om theorie om te zetten naar praktijk bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Dankzij de begeleiding van Charistar heb ik inzicht gekregen van alle verschillende aspecten van fondsenwerving en relatiemanagement. Ik vind het heerlijk om een job te hebben met een maatschappelijk impact. Daarbij biedt de culturele sector zoveel mogelijkheden als we samenwerken, waarbij een instelling, bedrijf en de maatschappij alleen samen beter van worden. Bij het KIK zet ik mijn schouders onder de Erfgoed Challenge.  Waarom ik hier blijf? Ik geloof dat erfgoed ons allemaal verbindt, alleen samen kunnen we zorgen voor een betere erfgoedzorg in België.

Linkedin

Boris Van Itterbeeck

Management trainee bij Damiaanactie

Ik ben Boris, een 23-jarige Antwerpenaar die sinds jonge leeftijd gegrepen is door kunst en cultuur. Dit begon eerst als kinderliefde voor dans en muziek, maar evolueerde al snel naar bredere interesses voor geschiedenis, filosofie en antropologie. De opleiding cultuurgeschiedenis paste dan ook in dit plaatje, maar toch had ik het gevoel dat ik heel wat belangrijke vaardigheden miste. Het traineeship bij Charistar zou deze lacune opvullen, en me de juiste voorbereiding geven om aan de slag te gaan in de culturele of non-profitsector.

Ik loop momenteel stage als Digital Fundraiser bij Damiaanactie. Dat is in de praktijk zowat alles wat het digitale luik van een non-profit omvat. Deze stage geeft me de mogelijkheid om de marketing skills die ik me de voorbije jaren als muziekproducer heb aangeleerd, verder te ontwikkelen als volwaardige fondsenwerver. Het leukste aan deze stage vind ik het tezamen met mijn collega’s strijden voor een gemeenschappelijk doel. Niet uit eigenbelang, maar uit liefde voor zij die het moeilijk hebben en de kansen die ik heb gehad nooit hebben gekregen. Tegelijkertijd leer ik zelf ook enorm veel bij op verschillende vlakken, da’s voor mij fantastisch.

Linkedin

Lisa van de Wijgerd

Voormalig management trainee en nu medewerker Fundraising & Partnerships bij Trias.

Na mijn middelbare school ben ik eerst gaan reizen om vervolgens naar Amsterdam te verhuizen. Daar heb ik mijn eigen bedrijfje opgestart. Na een tijdje in Amsterdam ben ik naar België verhuisd om te studeren. Ik ben blijven plakken en ben nu enthousiaste inwoner van Brussel. Na mijn Master internationale betrekkingen en diplomatie kwam ik vrij snel bij Charistar uit. Ik werk nu via het traineeprogramma voor Trias, een organisatie die ondernemers ondersteunt in Afrika, Latijns-Amerika en de Filipijnen.

Ik ben blij dat ik bij Trias kan bijdragen aan kennisuitwisseling zodat boeren en ondernemers in verschillende regio’s innovatiever en duurzamer te werk kunnen gaan. Wat de toekomst brengt? Ik hoop een carrière waarbij het klimaat centraal staat en waarbij ik mezelf kan blijven uitdagen en ontwikkelen.

Linkedin

Lisa Schmidt

Voormalig management trainee bij Charistar, nu medewerker fondsenwerving en relatiebeheer bij Cinekid.
Vanuit traineegroep 1 actief voor de alumni community van Charistar management trainees.

Na het afronden van mijn opleidingen Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis had ik sterk het gevoel nog niet klaar te zijn voor een ‘echte’ baan. Ik miste de aansluiting tussen mijn opleiding en de praktijk en wilde me graag nog verder specialiseren.

Zodoende kwam ik uit bij het traineeship van Charistar. Een stage en opleidingstraject, waar alle aspecten van fondsenwerving en relatiemanagement aanbod komen. Je werkt aan concrete opdrachten voor je stageplaats, zoals het opzetten van een vriendenkring, crowdfunding actie of legatenstrategie en voert deze ook daadwerkelijk uit. Tijdens dit proces kan je altijd rekenen op de kennis en kunde van je Charistar mentoren.

Charistar is een organisatie met het hart op de juiste plaats. Een organisatie waarbij jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling echt centraal staan. Nu, 6 maanden later, start ik niet alleen met veel meer kennis en ervaring mijn loopbaan, maar vooral met meer zelfvertrouwen. En daar ben ik het team van Charistar enorm dankbaar voor.

Linkedin

Bob van Langeveld

Voormalig management trainee bij Charistar en Fundraising Officer bij Oxfam België, nu fundraiser bij De Doelen.

Mijn naam is Bob van Langeveld, een Rotterdammer die voor de het traineeship met opleiding van Charistar tijdelijk verhuisde naar Brussel en nu weer terug is in Rotterdam. Als afgestudeerde masterstudent in de culturele economie heb ik een diepe affiniteit met (hedendaagse) cultuur in het algemeen en muziek en nachtcultuur in het bijzonder.

Wat mijn professionele ambities betreft; ik ambieer een beleidsmakende functie binnen de cultuursector. Het lijkt mij een mooi idee om dit na te jagen door te beginnen als consultant fondsenwerving en relatiemanagement. En waar begin je dan als jonge professional met net te weinig kennis en ervaring op dit vak? Juist, bij een traineeship van Charistar.

Tijdens het traineeship bracht ik de opgedane kennis in de praktijk bij Oxfam België. Binnen het fondsenwervingsteam hield ik mij met een breed takenpakket bezig. Zo was ik verantwoordelijk voor de communicatie rond de Oxfam Trailwalker en organiseerde ik meerdere evenementen. Daarnaast droeg ik bij aan het uitwerken en uitrollen van een plan omtrent legaten.

Samen met de andere kennis en ervaring geleerd tijdens mijn opleiding fondsenwering en relatiemanagent zet ik deze dagelijks in als consultant binnen Charistar.

Linkedin

Emma Boonen

Voormalig management trainee bij figurentheater Ultima Thule en TADA ToekomstATELIERdelAvenir, nu coördinator bij ViTeS Maatwerkbedrijven.

Emma studeerde in 2020 af in de master sociologie en volgde bijkomende een master in bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze heeft een brede interesse in maatschappelijk gerelateerde thema’s en problemen en kwam vanuit deze interesse terecht bij het traineeprogramma van Charistar. Vanuit dit traineeprogramma gaat ze aan de slag bij het Gentse figurentheater Ultima Thule en bij TADA, een tweetalige Brusselse zaterdagschool voor maatschappelijk kwetsbare tieners. In haar vrije tijd is ze ook nog vrijwilliger bij het muziekmagazine Not So Difficult waar ze online redacteur is.

Linkedin

Jarmo van Geel

Voormalig management trainee bij Charistar en Greenpeace België, nu Relationship manager Foundations bij Greenpeace België.
Vanuit traineegroep 3 actief voor de alumni community van Charistar management trainees.

Hoe kunnen we in deze complexe wereld goede bedoelingen en ideeën omzetten naar impact?

Ik heb me bij verschillende NGO’s als vrijwilliger of stagiair vaak ingezet om impact te realiseren. Echter botste ik vaak op de capaciteit voor projecten binnen een organisatie.

Toentertijd, zag ik nog niet in hoe belangrijk de financiële kant is om het goede te doen. Mijn focus lag voornamelijk op het realiseren van impact en projecten te willen uitdenken en uitwerken. Echter, staat impact niet los van de investering en de financiële mogelijkheden om iets in beweging te brengen.

Laat nu juist dat zijn waar dit traineeship fondsenwerving en relatiemanagement ons professioneel op voorbereid. Dit traineeship heeft mij vaardig gemaakt om niet alleen kansen te zien, maar deze ook werkelijk te laten slagen dankzij duurzaam relatiemanagement. Om ideeën en projecten echt van de grond te krijgen, heb ik de uitdaging gekregen om voor Greenpeace België een studie te doen naar de foundations markt, een projectvoorstel in goede banen te leiden en uiteindelijk een business case uit te werken, waarvan Greenpeace de komende jaren zijn vruchten van gaat plukken.

Dit traineeship vraagt veel van jezelf en naar mijn mening een gouden kans om in de NGO-sector het verschil te maken.

Linkedin

Hannah Iterbeke

Voormalig management trainee bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en nu Transhistorisch Curator bij Museum Hof van Busleyden

Ik ben begonnen aan het traineeship bij Charistar omdat ik geloof dat er veel onontgonnen potentieel zit in de fondsenwerving en relatiemanagement voor de Belgische culturele sector. De training heeft me inzicht gegeven in de talloze samenwerkingsmogelijkheden tussen deze sector en de bedrijfswereld en me kennis laten maken met hoe een goed en weldoordacht partnership in elkaar zit en het verrassende gewin dat hieruit volgt voor beide partijen. Daarnaast heb ik naast de ins en outs van relatiemanagement dankzij deze opleiding inzicht gekregen in bedrijfsmanagement. Als trainee heb ik de theorie aan de praktijk mogen toetsen bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (Brussel). Hier heb ik de kans gekregen om het voorbereidingen van een nationale campagne van dichtbij te volgen: de Erfgoed Challenge Patrimoine.

Linkedin

Sofie De Leeuw

Voormalig management trainee en nu junior directie-adviseur Communicatie, Schenkingen, Testamenten en Partnerschappen bij Vlaamsoogpunt/Blindenzorg Licht en Liefde

“Do what you love and love what you do”

Toen ik 18 werd, besloot ik een bachelor Sociaal Werk te volgen aan de Arteveldehogeschool te Gent. Dit werd snel gevolgd door een masteropleiding Vergelijkende en Internationale Politiek aan de KU Leuven, waarin ik mijn affiniteit met de ngo-sector ontdekte. In de tussentijd liep ik tweemaal stage bij Greenpeace Belgium, volgde ik een Erasmus in Finland en schoolde ik me bij in Social Media Marketing. Ik dompelde mezelf onder in verschillende sociale materies, zowel op professioneel vlak als via vrijwilligerswerk. De voorbije zes jaar kan dus kortom het best samengevat worden met een enkel woord: bewustwording. Ik werd gepassioneerd door verscheidene kwesties van duurzaamheid tot inclusie en hoop dit te blijven doen in de toekomst.

Binnen Vlaamsoogpunt en BLL hou ik me bezig met een hele resem onderwerpen van legatenwerving tot crowdfunding. Ook word ik betrokken om op alle mogelijke manieren mee te denken over de toekomst van fondsenwerving binnen de organisatie. Zelf vind ik het alleszins enorm spannend en ga met alle plezier deze uitdaging aan!

Linkedin

Morag Mareels

Voormalig management trainee en nu Fundraising Officer bij Amnesty International Vlaanderen

Ik heb filosofie gestudeerd aan de UGent en heb vrijwilligerswerk gedaan in Belize in 2019 met WWOOF, en in Slovenië in 2021 met de ESC bij Mladi Zmaji. Ik vind het belangrijk om een goede meta motivatie te hebben voor het werk dat ik doe. Via deze traineeship wil ik me graag verder ontwikkelen en in een sector werken die ik graag wil zien groeien. Fondsenwerving is voor veel NGO’s en culturele nonprofits een essentieel maar moeilijk deel van de organisatie. Daarom vind ik het interessant om hierover te leren en eraan bij te dragen.

Linkedin

Nora Janssen

Voormalig management trainee bij LUCA School of Arts, nu medewerker M-Community bij M Leuven.

Elke dag in aanraking komen met kunst en cultuur en daarnaast nadenken over de relevantie ervan in de samenleving. Dat is exact wat ik mag doen tijdens mijn traineeship bij LUCA School of Arts. Ik ben afgestudeerd als kunst- en cultuurbemiddelaar en als master in de culturele studies. Tijdens deze opleidingen werd het mij duidelijk dat de zakelijke kant van deze sector van groot belang is en mij kan boeien.

Als trainee kan ik de kennis die ik opdoe tijdens de opleidingsdagen bij Charistar onmiddellijk omzetten naar de praktijk op mijn stage. Dit zorgt voor een zekere zelfzekerheid tijdens het uitvoeren van een eerste job als fondsenwerver. Ik verdiep me in de organisatorische structuur van de hogeschool en word omringd door creativiteit. Door mee in te staan voor de vriendenwerking van LUCA School of Arts scherp ik mijn organisatie en communicatie skills sterk aan. Fondsenwerving en relatiemanagement blijkt steeds belangrijker in de cultuur en brengt mensen samen. Daarom is het een job die mij aanspreekt.

Linkedin

Estelle Mundele-Diazakana

Voormalig management trainee en nu Fundraising officer bij Amnesty International Vlaanderen.
Vanuit traineegroep 2 actief voor de alumni community van Charistar management trainees.

Gedurende mijn studies heb ik mij geëngageerd voor verschillende projecten, namelijk voor jongeren in een bedreigde leersituatie en als bestuurslid bij de studentenorganisatie Antwerp Model United Nations. Ik heb ontdekt dat het belangrijk is voor mij dat mijn werk is gekoppeld aan een breder doel. Na mijn master internationale betrekkingen en diplomatie aan de Universiteit Antwerpen ben ik bij Charistar terechtgekomen.

Via het traineeprogramma werk ik nu voor Amnesty International. Gezien mijn interesse in de internationale politiek en mensenrechten is dit de ideale stageplaats. Dit unieke traineeship biedt de mogelijkheid om in een korte periode zeer veel kennis op te doen en dit ook meteen toe te passen in de praktijk. Je wordt op een constructieve wijze begeleid door experts waardoor ik mij niet alleen op vlak van carrière, maar ook persoonlijk vlak enorm heb kunnen verder ontwikkelen.

Linkedin

Ruth Aernout

Voormalig management trainee en Fundraising en Donor Relationship manager bij Viva Salud, nu Partnership and Project manager bij UNOPS.

Al heel lang weet ik dat ik een carrière wil binnen de ontwikkelingssector. Na een master in Gender en Diversiteit, een tweede master in Ontwikkelingseconomie en verschillende buitenlandse stages in de sector (Filipijnen en Tanzania), is dit traineeship een mooie kans om werkervaring en kennis op te doen binnen de NGO sector in België. Die kennis kan ik direct toepassen bij Viva Salud, een in Brussel gevestigde internationale NGO die vecht voor het recht op gezondheid in Palestina, Congo, de Filippijnen en Cuba.

Fondsenwerving is een cruciaal onderdeel van de ngo sector, het is dan ook uitdagend om hierin een expert te worden en zo bij te dragen aan een duurzame financiële situatie van een ngo. Het is ook interessant dat ik via fondsenwerving met alle onderdelen van de organisatie in contact kom, en zo heel veel ervaringen opdoe.

Linkedin

Kyra El Atiki

Voormalig management trainee bij Viva Salud.

“Wat we bezitten is immers niet wie we zijn. Van betekenis zijn voor anderen vergroot ieders hart.”

Mijn naam is Kyra en ik heb communicatie gestudeerd in Tilburg. Mijn grootste passie is reizen en ik ben dankbaar voor alle ervaringen die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan: een minor in Seoul, Zuid-Korea en een stage in Marrakech, Marokko. Daarnaast heb ik als Au-Pair gewerkt in Zuid-Frankrijk en door Azië en Marokko gereisd. Bovenstaande reizen hebben me nog meer gedreven om me in te zetten voor maatschappelijke projecten.

Ik kan en wil mijn ogen niet sluiten voor situaties waarin maatschappelijk kwetsbaren zich bevinden. Als ik mensen kan motiveren of blij maken, dan is mijn doel bereikt. Ik werk en denk vanuit mijn hart en streef ernaar mijn dromen waar te maken: anderen inspireren en van betekenis kunnen zijn voor mijn medemens.

Het traineeship bij Charistar geeft me de kans om een stapje dichterbij die dromen te komen en om kennis en ervaring op te doen binnen de NGO sector. De komende zes maanden ga ik stage lopen bij Viva Salud, een NGO die ervan overtuigd is dat elk individu en elke gemeenschap recht heeft op gezondheid.

Linkedin

Charlotte Faes

Voormalig management trainee bij River Cleanup, nu Medewerker External Relations bij Join for Water.

Wel, na vier jaar mezelf onder te dompelen in de sociologische literatuur ben ik eind augustus gestart als trainee bij River Cleanup.

Tijdens mijn master raakte ik gepassioneerd door hoe de maatschappij werkt en wat de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het klimaat en het milieu zijn. Mijn droom was dan ook om een baan te veroveren in een non-profitorganisatie die gefocust is op het milieu en klimaat. Na vier jaar groeide immers de drang om actief mee aan de slag te gaan en de milieuschade die dagelijks wordt aangericht een halt toe te roepen.

De komende vijf maanden ga ik mij verdiepen in corporate development en krijg ik de kans om structurele stappen te zetten wat betreft fondsenwerving en relatiemanagement. Maar wat ik vooral ga doen, is genieten!

Linkedin

Ester De Doncker

Voormalig management trainee bij Trias.

In het leven wil ik alle kansen grijpen, maar soms moet je ze zelf creëren. Heel soms moet je ze gewoon nemen zonder te weten tot waar ze je brengen. Met die intentie startte ik het traineeprogramma van Charistar. Ik voelde me immers nog niet klaar voor een voltijdse job. Ik wou het liefst nog praktijkervaring opdoen zonder meteen in het werkveld te stappen. Daarom koos ik voor het traineeprogramma van Charistar. Voor mij leek de combinatie opleiding en stage ideaal. Nu loop ik stage bij Trias, een NGO die wereldwijd boeren- en ondernemersverenigingen ondersteunt.

De visie van Trias sluit volledig aan bij de waarden die ik zelf belangrijk vind, namelijk sociale, ecologische en economische duurzaamheid.

Ik luister naar het motto Practice what you preach

Linkedin

Sophia Buter

Voormalig management trainee bij SOS-Kinderdorpen, nu Digital Advertising expert bij Jalt.

Ik ben onlangs afgestudeerd aan de master Fashion Strategy aan ArtEZ University of the Arts. Ik heb een achtergrond in mode maar hield mij altijd al bezig met duurzaamheid binnen de mode, want de mode industrie is ontzettend vervuilend en schadelijk voor mens en dier.

Hierdoor heb ik tijdens mijn studie stage gelopen bij de non-profit organisatie Stichting Bont voor Dieren en Greenpeace. De passie en strijdlust die je binnen een non-profit organisatie vindt is voor mij de reden geweest om daarom mijn trainingsprogramma bij SOS Kinderdorpen te volgen. Want of je het nou over dierenrechten, mensenrechten of het klimaat hebt het is allemaal met elkaar verbonden.

Het trainingsprogramma is tot nu toe is ontzettend leerzaam en het sluit haast naadloos aan op wat ik mag doen bij SOS Kinderdorpen. Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans gekregen om dit traineeship te mogen vervullen bij SOS Kinderdorpen

Linkedin

Alice Candotti

Voormalig management trainee bij Compagnie Cecilia, nu verder met haar studie.

Hoewel kunst, cultuur en creativiteit in ieders leven een positieve impact zouden kunnen hebben, blijken ze voor veel mensen vaak nog intimiderend te zijn. Het is in de laatste jaren dan ook een doel van mij geworden om de cultuurwereld zo toegankelijk mogelijk te maken.

Na het verwerven van mijn bachelor diploma in Conservation of Cultural Heritage and Performing Arts Management voelde ik een drang om mijn visie en kennis over de culturele sector te vergroten.
In de laatste maanden heb ik, dankzij Charistar, de kans gekregen om te starten met een traineeprogramma in fondsenwerving en relatiemanagement binnen de culturele sector. Deze opleiding is een prachtige gelegenheid om nog een puzzelstukje aan mijn academische en professionele ontwikkeling toe te voegen, die me nog een stapje dichter bij mijn doel zal brengen.

De komende zes maanden ga ik stage lopen bij Compagnie Cecilia, een theatergemeenschap die breed toegankelijk én diepgaand theater maakt. Ik kijk er naar uit om alles wat ik tijden de lesdagen geleerd heb in het praktijk te brengen.

Linkedin

Febe Cosemans

Voormalig management trainee en Corporate relationship officer bij Plan International Belgium.

Na mijn opleidingen geschiedenis en Midden-Oosten studies was ik helemaal klaar om de werkwereld te verkennen. Met nog geen concreet plan, wilde ik het liefst zo veel mogelijk bijleren en uit mijn comfortzone treden. Met deze stage bij Charistar is dat alvast helemaal gelukt. De combinatie van marketing, sales en relatiemanagement vind ik zeer boeiend. Ik beschouw een fundraiser als iemand die de anderen de opportuniteit geven om de verandering die zij in de wereld willen,  mede te realiseren. Op die manier help ik zelf mee aan een mooiere wereld.

De match met Plan International Belgium is alvast helemaal geslaagd; gendergelijkheid, kinderrechten en kwalitatief wereldwijd onderwijs zijn drie thema’s waarmee ik me nauw verbonden voel. Dat ik deze boodschap mede mag creëren en uitdragen met bedrijven, vind ik zeer waardevol.

Linkedin

Nahla Wahidi

Voormalig management trainee bij Charistar, nu sociaal begeleider bij Fedasil.

Marhaba! Ik ben Nahla, geboren en opgegroeid in Gaza, Palestina.
Na het behalen van mijn schooldiploma ben ik naar Jordanië verhuisd om daar mijn studie voort te zetten.

Van jongs af aan was ik altijd geïnteresseerd in het leren van talen en hun relatie met cultuur, daarom heb ik mijn bachelors in vertalen behaald: Duits, Arabisch, en Engels. Tijdens mijn bachelor heb ik de kans gehad om in Duitsland te wonen en stage te lopen in een vrouwenrechten-instelling.

In februari 2020, na mijn diploma, verhuisde ik naar Brussel. Het was het begin van de pandemie, in die tijd begon ik Nederlands te leren.

Ik ben heel dankbaar voor de kans die Charistar me heeft gegeven, want ik loop stage bij hen en 20% bij Toekomst Atelier del’Avenir.

”No act of kindness, no matter how small, is ever wasted” Daarom heb ik vrijwillig gewerkt op elke plaats waar ik woonde, met vluchtelingen, met kinderen en met verschillende organisaties die vrouwen ondersteunen.

Linkedin

Maurane Martin Hernandez

Voormalig management trainee en Engagement Fundraising Officer bij Amnesty International Vlaanderen

Een carrière met impact. Een carrière met maatschappelijke relevantie. Dat is wat ik, als klein meisje al, voor ogen had en nog steeds heb. Daar stond ik dan. Met verscheidene diploma’s en trainingen op zak was ik klaar om de grote sprong te wagen. De Covid-19 pandemie, daarentegen, had heel andere plannen. Iets met roet en eten, maar zoals Confucius ooit zei: “het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken”.

Een droom geef je niet zo maar op, alhoewel deze droom zachtjes tussen m’n vingers weg aan het glijden was, totdat ik Peter Verbaas en Charistar leerde kennen. Niet alleen zorgden ze ervoor dat ik mijn kennis en kunde wat betreft communicatie, relatiemanagement en fondsenwerving naar het volgende niveau kon tillen, ze maakten het eveneens mogelijk om als trainee bij Amnesty International aan de slag te kunnen. Ik kon m’n oren en ogen haast niet geloven.

Inmiddels zijn we zes maanden verder. Op zes maanden tijd kan veel veranderen; zo ben ik nu een van de trotse Engagement Fundraising Officers bij Amnesty International Vlaanderen. Zowel inhoudelijk als op functioneel vlak kon ik steeds terugvallen op de expertise van Peter, Geert en Gerrit. Gedurende de afgelopen maanden vormden zij mijn vangnet, waren ze mijn grootste supporters én zorgden ze er telkens weer voor dat ik op intellectueel vlak geprikkeld raak.

Wat is er mooier dan mensen die oprecht om je geven én ervoor zorgen dat je telkens weer je horizon kan verbreden? Charistar, en dan vooral mijn mentoren Peter en Geert, zal voor altijd een plaats in mijn hart krijgen. Ze maken deel uit van mijn DNA, dankzij onze intensieve samenwerking en gedeelde passie om iets goed voort te brengen in deze wereld.

Linkedin

Louis Saey

Voormalig management trainee bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Na mijn studies Archeologie en Kunstgeschiedenis heb ik eerst jaren in de privé-sector gewerkt, om daarna in het onderwijs te belanden. Daar kon ik met mijn passie bezig zijn, namelijk Kunst: ik heb het jaren onderwezen. Maar ik raakte volledig uitgeblust door het systeem en de manier waarop er met mensen wordt omgegaan.

Gelukkig ben ik op dat moment in contact gekomen met Charistar. Ik werd aanvaard en ben de eerstvolgende opleiding beginnen volgen. Deze training is nu nog bezig en heeft een zeer goede inhoud met een constructieve wijze van werken. Het is to the point, praktisch en zonder gezever, zoals het hoort. Ik kon stage lopen op het KIK, het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium: de droom voor een kunsthistoricus. Mijn stageplaats en de begeleiders zijn een goede steun, waar ze altijd klaar staan bij een vraag en ook zelf telefoneren of alles goed gaat.

Dit alles geeft niet alleen een betere ontwikkeling ten voordele van mijn werk, maar heeft ook een goede invloed op mijn zelfvertrouwen en zo zelfs op mijn gezondheid.

Linkedin

Noa van Waveren Hogervorst

Voormalig trainee bij Liga voor Mensenrechten, nu naar het buitenland.

Toen ik klaar was met de middelbare school ben ik er een jaar tussenuit gegaan om vrijwilligerswerk te doen en rond te trekken. Hier heb ik hele mooie, maar ook zeker moeilijke dingen gezien, waardoor ik mij realiseerde dat ik graag mijn steentje wil bijdragen in deze wereld. Vandaar dat ik Social en Behavioral Sciences en Sustainable Development heb gestudeerd.

Hierna kwam ik terecht bij Charistar, en via Charistar werk ik nu als trainee bij de Liga voor Mensenrechten. De Liga is een hele goede organisatie die zich inzet voor onze mensenrechten in België. Hier zet ik mij onder andere in om een concreet relatieontwikkelingsplan te maken en werk ik aan een major donor strategie. Het toepassen van de training in de praktijk ervaar ik als heel prettig. Elke training leer ik wat nieuws, en binnen de Liga is er veel ruimte om te ontwikkelen.

Linkedin